Osrednja vsebina
Prikaz za slabovidne
Pokličite nas
07 4981 297
Pokličite nas
07 4981 297
Pišite nam
ks.raka@krsko.si

Župnija Raka

ŽUPNIJSKI URAD RAKA

Raka 43
8274 Raka

Župnik: dr. Silvester Fabijan
Telefon: 041 732 139
E-pošta: zup.raka.studenec@gmail.com ali
                silvester.fabijan@rkc.si

Facebook

Uradne ure:
Župnija Raka je rimskokatoliška teritorialna župnija Dekanije Leskovec, Škofije Novo mesto z župnijsko cerkvijo Sv. Lovrenca (zavetnik Sv. Lovrec - diakon in mučenec, goduje 10. avgusta).


660-letnica župnije Raka

Letos praznujemo že 660-letnico župnije Raka.

Avgusta 2013
smo obhajali farno žegnanje ob godu sv. Lovrenca in praznovali 650-letnico župnije Raka. Na ta visoki jubilej smo se pripravili s tridnevno duhovno obnovo. Slovesno sv. mašo je ob veliki udeležbi vernikov vodil takratni novomeški škof g. Andrej Glavan. Vernike je spodbujal naj bodo dejavni člani župnije, živi kamni občestva, čeprav okolje danes veri in kristjanom ni naklonjeno, saj zlasti mediji tako radi krizo v Cerkvi razlagajo po svoje. Ob obletnici župnije je bila izdana jubilejna znamka s sliko raške cerkve in skromna zloženka z osnovnimi podatki o zgodovini župnije.

Kraj Raka se omenja v pisnih virih leta 1178, po drugih podatkih celo 1121. Grad Raka se omenja leta 1248; njegovi lastniki so bili dolga leta »gospodje raški«. Župnija Raka je bila ustanovljena leta 1363, iz nje sta kasneje izšli župniji Studenec (1862) in Bučka (1876).

Značilnost Rake je mogočna baročna župnijska cerkev sv. Lovrenca z dvema zvonikoma. Cerkev je začel zidati leta 1770 ljubljanski stavbenik Lovrenc Prager in delo nadaljeval njegov sin Ignac. Cerkev je bila posvečena leta 1804, popolnoma opremljena pa šele kakšnih petdeset let kasneje. Najbolj dragocena umetnina v cerkvi so orgle, oziroma baročna orgelska omara, ki smo jo leta 2007 obnovili in restavrirali. Takrat je tudi sicer bila cerkev znotraj obnovljena. Zunanjost cerkve je bila obnovljena leta 2009, zunanjost župnišča pa leta 2012.

Župnija ima 4 podružnice:
V gradu na Raki so v letih 1948 – 1997 bivale redovnice usmiljenke, ki so naredile veliko dobrega za župnijo in jih imajo ljudje v lepem spominu.

Za zgodovino prava na Slovenskem je pomemben raški župnik Andrej Recelj, ki je leta 1582 prvi prevedel tako imenovane Gorske bukve. To je prvi slovenski uradni zapis prava, veljavnega v vinskih goricah. Semkaj na Rako je pred 150 leti med počitnicami zahajal kot dijak in študent slovenski pisatelj Ivan Tavčar k svojemu stricu, župniku na Raki, Antonu Tavčarju. Pisatelj Tavčar omenja »sončno Rako« kot enega najlepših krajev na Slovenskem. Ob lepem vremenu je z Rake čudovit razgled, vidi se od Novega mesta do Zagreba.
 
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti