07 49 75 055
051 305 404
Ponedeljek: 11.00 - 14.00
Četrtek: 12.00 - 15.00
20141230_071046820141229_10394920141229_10271320141230_071013foto1Grad Raka - ValvasorSlika 323320001

Napovednik dogodkov

Grad Raka >
Grad Raka
Pobude in vprašanja
Za pobude in dodatna vprašanja oziroma informacija, vas prosimo, da nam pošljete sporočilo.

Ena na cilju, druga že za ovinkom

Objavljeno: 13.05.2018

vežica ponoči . Raka. Naložbe so tista stalnica, ki zaznamuje zadnje tri mandate sveta Krajevne skupnosti Raka. Silvo Krošelj, ki mu predseduje že dvanajsto leto, se, medtem ko nova mrliška vežica čaka le še na slavnostno odprtje, ki bo v torek, 15. maja 2018, ob 17 uri, že ukvarja s prihajajočo naložbo – ureditvijo trga, ki naj bi kraju končno dala podobo, kot si jo zasluži. 

Tretji mandat vašega predsedovanja sveta KS Raka gre letos proti koncu. V tem času ste na Raki veliko obnavljali, gradili, tudi rušili…


Ja, lahko bi rekli tudi, da sem predsednik, ki je na Raki največ porušil (smeh). Tri zasebne hiše smo odkupili in dve že porušili, v prid napredku, seveda. Varškova in Lesjakova hiša bosta dali prostor za  prihajajočo obnovo raškega trga, Povhetova hiša pa je zelo ovirala promet pri vstopu na Rako. Sicer pa smo gotovo več kot rušili, gradili: prenovili smo šolo, zgradili nov vrtec, prenovili cerkev sv. Lovrenca, tako zunanjost kot notranjost z znamenitimi orglami, na mestu starega je zrasel nov občinski objekt, zgradili težko pričakovano novo mrliško vežico, zaživel je grad Raka.

Usoda raškega gradu se je v tem času vendarle obrnila v pozitivno smer – zgolj za novega lastnika ali tudi za Rako oz. Račane?

Raški grad je kar nekaj let propadal, a ker nam zanj ni bilo vseeno, smo se z delovno akcijo lotili čiščenja nesnage, pri čemer sta nam bili v veliko pomoč podjetji Kostak in Timi. Narejen je bil tudi restavratorski načrt pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Z gradom smo sicer imeli smele načrte, a jih je politika zavrnila. Končno je vendarle dobil kupca – Roka Mejaka, ki je dokončal obnovo, s katero je začela že občina. Z novim »graščakom« zelo dobro sodelujemo, saj so grajska vrata vedno odprta tako potrebam krajevne skupnosti kot tudi društvom.

Središče Rake; trg  pred cerkvijo sv. Lovrenca zdaj kraju ni ravno v ponos.

Res je, Raka in Račani si zaslužijo širši, preglednejši, lepši trg. Pa ne samo to; rešili bomo tudi prometno zagato, v kateri se znajde vsak, ki prvič pride na Rako. Hkrati s prenovo trga bomo uredili tudi vso meteorno in fekalno kanalizacijo z biološko čistilno napravo za naselji Raka in Cirje. Seveda nismo pozabili na parkirna mesta, saj so tu dejavnosti, ki krajane dnevno privabljajo na trg, tako da bo res lahko zaživel kot lepo urejeno središče krajevne skupnosti.

Da osnovna šola, čeprav nedavno prenovljena, znova kliče po dodatnih prostorih, je pokazatelj, da je življenje na Raki za mlade družine privlačno. Kaj je tisto, zaradi česar tu ostajajo in se doseljujejo?

Rodnost je očitno v porastu, saj se je zdaj izkazalo, da smo ob prenovi naredili premajhno rezervno in potrebujemo tri nove učilnice. Prepričan sem, da bo na občini Krško politična volja tudi za to, da bomo obstoječi prizidek pri šoli dvignili za eno etažo. Mlade družine se zavedajo kakovosti bivanja v zdravem, naravnem okolju, ki je geografsko in prometno umeščeno tako, da so večja mesta hitro dostopna. Hkrati imamo na Raki vse, kar potrebujejo: od vrtca in šole, do zdravstvene postaje z zobozdravstveno ambulanto, pošto, trgovino, frizerski salon, cvetličarno, mladinsko točko, gostinsko ponudbo, ne manjka raznih prireditev in družabnih dejavnosti.


 
vežica ponoči križ in freska.vežica ponoči križ.vežica freska.

< SEZNAM OBJAV
Grad Raka >
Grad Raka
Pobude in vprašanja
Za pobude in dodatna vprašanja oziroma informacija, vas prosimo, da nam pošljete sporočilo.